phpBB Türkiye - phpBB3 Türkçe destek ve geliştirme

İçeriği atla

profesyonel phpBB3 hizmetleri

Sitemiz sadece phpBB 3.0 sürümüne destek vermektedir. Konu açmadan, ileti yazmadan önce lütfen site kuralları sayfamıza göz atınız.

Reciprocal Public License

İleti ALEXIS 18 Haz 2007 11:24

Bu konuyu halka açık yerde konuşacağız, az önce indirdiğim bir phpBB3 eklentisinde lisans başlığı altında bu ibareyi gördüm: "license this mod under the RPL Licence (http://www.opensource.org/licenses/rpl.php)"

Şimdi phpBB3'ün kendisi GPL lisansında olduğuna göre üzerinde yapılacak herşeyin GPL olacağını düşünüyordum, acaba yanılıyor muyum? Bu konuyu bir de phpbb.com da konuşmak gerek.

Gelelim neden lisans değiştirmek istediğime, ben GPL ile "free software" yapmaktan aşırı zarar görmeye başladım, heryerde sıkça geçen, ancak kimsenin uygulamadığı emeğe saygı olayı.

RPL lisansı çoğunlukla yazarı korumak amaçlı maddeler içeriyormuş ve bana böyle birşey gerek. Ancak http://www.teknoport.com.tr/servlets/sf ... ref=google adresinde pek çok lisans türü var, eğer phpbb.com, phpBB3 için yapılacak eklentilerin, temaların vb. GPL olmak zorunda değil derse, tamamen yzarın hakkının korunduğu RPL gibi bir lisansa geçeceğim.

google de sadece 1 adet Türkçe kaynak buldum...

teknoport.com.tr daki kısa RPL yorumu:

Non-Free Software Licenses:

Bu grupta toplanan standart yazılım lisans anlaşmaları “free software” yaratmak gibi bir amaç gütmediğinden, doğal olarak General Public License (GPL) ile uyumlu metinler DEĞİLDİR. Bu tür non-free yazılım lisansları FSF’nin açık kaynak yazlımı politikasına aykırı olduğundan, FSF bunların kullanımından kaçınılmasını tavsiye etmektedir. Bu tür lisanslar free software lisansları gibi algılandığından, Kullanıcılar sık sık hataya düşmektedir. Bu nedenle FSF, kendi web sitesindeki bilgi dokümanlarında dahi, Kullanıcıları yanlış yönlendirmemek amacıyla, non-free yazılım lisanslarına kesinlikle link vermemektedir. Bu tür lisans anlaşmaları asıl yazılım/lisans sahibini koruyan ve onların çıkarlarını düşünen maddelerle doludur. Ayrıca, bu lisans anlaşmalarının bazıları yazılım kopyalarının dağıtımı için talep edebileceğiniz ücretlere limit getirmekte ve yazılımı alıp modifiye etmişseniz, modifiye edilen bu yazılımın dağıtımı için asıl lisans sahibine bildirimde bulunma zorunluluğu getirmektedir. Bazı lisans anlaşmalarında ise yazılımın Kullanıcı tarafından modifiye edilmiş versiyonlarının dağıtımı yasaklanmıştır.

“Non-Free Software Licenses” grubuna giren diğer lisans metinleri ise şunlardır:

* (Original) Artistic License
* Apple Public Source License (APSL), version 1.x
* Reciprocal Public License
* SGI Free Software License B, version 1.1
* Sun Community Source License
* Old Plan 9 License
* Open Public License
* University of Utah Public License
* eCos Public License, version 1.1
* Sun Solaris Source Code (Foundation Release) License, Version 1.1
* YaST License
* Aladdin Free Public License
* Scilab license
* AT&T Public License
* Jahia Community Source License
* Microsoft's Shared Source License

Bu da tercüme grubuna İngilizceye tercüme edilecek yazım.

Use other licanse for my mods/themes

Ben bir phpBB3 modu indirdim ve onun RPL (Reciprocal Public License) lisansı ile lisanslandığını gördüm, bu güne kadar başıma gelenlerden ötürü GPL yi sevmemeye başladım, phpBB3 için yazılan mod, tema veya geliştirmeler GPL lisansı dışında bir lisansa sahip olabilir mi ?
ALEXIS
tercüme
tercüme

Kullanıcı avatarı

İsim: Sevdin Filiz
HTML: İyi
CSS: İyi
PHP: Orta
phpBB3: İyi
Sürüm: phpBB 3.0.2

profesyonel phpBB3 çözümleri ve web hizmetleri

Re: Reciprocal Public License

İleti ALEXIS 18 Haz 2007 12:03

Question: Using phpbb under a different license then gnu gpl
http://www.phpbb.com/community/viewtopic.php?t=230373
ALEXIS
tercüme
tercüme

Kullanıcı avatarı

İleti Dinçer 18 Haz 2007 13:47

I downloaded a phpBB3 mod and saw that it was licenced with the RPL (Reciprocal Public License). Because of the problems which I have been effected till now, I don't like the RPL. Is there any chance to use any other licence except for GPL for mods, themes and development softwares for phpBB3?
Dinçer

İsim: Dinçer
HTML: Çok iyi
CSS: Başlangıç
PHP: Başlangıç
phpBB3: Orta
Sürüm: phpBB3

İleti WILT 18 Haz 2007 22:25

Haddime olmayarak ben de çevirdim, yukarıkindne sanırım daha doğru oldu. Lütfen yanlış anlaşılmasın.

I downloaded a phpBB3 modification and I saw that It was licensed under a license called Reciprocal Public License (RPL). I had problems with users that are stolen my work and they show them as their work. So I started to think that GPL isn't enough to stop people from stoling my work. Can I use different license than GPL (maybe like RPL) on my works such as phpBB3 mods, styles and development codes_
WILT
genel yetkili
genel yetkili

Kullanıcı avatarı

CSS: Orta
Sürüm: phpBB3 RC1

İleti ALEXIS 18 Haz 2007 23:37

Tercüme için birşey arıyorsanıuz komple RPL metniniz elizine tutuşturayım :P

İşte phpbb3 ve mod lisans konusu buymuş:

http://www.phpbb.com/mods/documentation ... /index.php

phpBB3 is released under the GNU General Public License v. 2 (GPL) which states, in simple terms, that if a script requires another script that is released under the GPL, then that script also needs to be released under the GPL. Most MODs require phpBB to work so most MODs need to be released under the GPL.

There are instances where parts of MODs don't have to be released under GPL. Some of these cases would be if the script had code in it that didn't require PHP to work. Examples of this would be a class with FTP functions, a class that reads XML files, or a class that connects to another site. These parts do not have to be released under the GPL but what license the code is released under needs to be clearly stated.

All MODs will have some part of it that needs to be released under GPL. These parts are usually what is in the install script or in other words, the part that integrates the script in to phpBB.

We recommend that everyone releases all parts of their MODs under the GPL. If you choose to not release every part of your MOD under GPL, the license that you choose needs to be something that makes sense and we can work with. Do not have a license saying that the code can only be released at your site and then submit it to our database. We would be breaking your license if we distributed the code. Also do not have a commercial license and require people to pay to use your code. We will not sell your script.

If you have a specific question on licensing MODs written for phpBB3, go ahead and ask a question in the MOD Writers Discussion forum on phpbb.com.
ALEXIS
tercüme
tercüme

Kullanıcı avatarı

İleti WILT 19 Haz 2007 10:51

Eve gider gitmez tercümeye bakayım. :) Pek uzun gözükmüyor zaten.
WILT
genel yetkili
genel yetkili

Kullanıcı avatarı

İleti yaso_19 19 Haz 2007 12:17

kısaca modların kesinlikle GPL lisansıyla dağıtılacağını yazmışlar. RPL lisansıyla dağıtılan o mod, sanırım kabul görmez, red edilir.
yaso_19

İsim: Yasin
PHP: İyi
Sürüm: PhpBB3 Gold 3.0.1

İleti ALEXIS 19 Haz 2007 21:56

Şu an phpbb forumunda PRL lisanslı modlar var, veritabanına kabul edilmek açıkçası umrumda değil, Zaten phpbb2 de sadece 2 modu oraya eklemiştim. Adamlar benim modu aynen alıp ismini değiştirecekse, GPL ve phpbb.com umrumda olabilir mi? Ama kendileri phpbb.com linkini sildiğinde banlamayı biliyor!
ALEXIS
tercüme
tercüme

Kullanıcı avatarı

İleti ALEXIS 19 Haz 2007 23:39

WILT, tamanını okuyup özet geçersen, bize uygun ise bazı çalışmalarda ona geçeceğim.

İhtiyacım olan temel maddeler şunlar:

1. Kullanım ve değişiklik yapma ile ilgili koşullar

* Bizim telif bilgilerimizi silemez, kaldıramaz, müdahale edemezsiniz.
* Kullandığınız temada tercüme telif kodu ve linki bulunmalıdır, silinmiş ise eklemek zorundasınız.

2. Bulundurma ile ilgili koşullar

* Tarafımızdan izin verilmediği sürece çalışmanın dağıtımı herhangi bir siteden/alandan yapılamaz.
* Taban olarak tarafımızca yapılan çalışma dosyalarını veya kodları kullanarak oluşturabileceğiniz dosyaları izin verilmediği sürece yayınlayamaz, sadece kendiniz için kullanabilirsiniz.
ALEXIS
tercüme
tercüme

Kullanıcı avatarı

İleti WILT 20 Haz 2007 11:08

ALEXIS, kabaca okuduğum kadarıyla bu lisans, istediğin şartları içeriyor. Ancak yaptırımlar konusunda daha kapsamlı bir şekilde, yine eve gidince daha rahat bir kafayla okumam sonucunda bir yorum yapabilirim. Ancak anladığım kadarıyla, şunu söyleyebilirim ki bu lisans, yazarın haklarını GPL'e göre daha fazla koruyan ve gözeten, daha sıkı yaptımlar uygulayan, temelinde daha profesyonel işler için kullanılan bir lisans.
WILT
genel yetkili
genel yetkili

Kullanıcı avatarı

Sonraki

Diğer Konular

Kimler çevrimiçi