Bu konuyu halka açık yerde konuşacağız, az önce indirdiğim bir phpBB3 eklentisinde lisans başlığı altında bu ibareyi gördüm: "license this mod under the RPL Licence (http://www.opensource.org/licenses/rpl.php)"
Şimdi phpBB3'ün kendisi GPL lisansında olduğuna göre üzerinde yapılacak herşeyin GPL olacağını düşünüyordum, acaba yanılıyor muyum? Bu konuyu bir de phpbb.com da konuşmak gerek.
Gelelim neden lisans değiştirmek istediğime, ben GPL ile "free software" yapmaktan aşırı zarar görmeye başladım, heryerde sıkça geçen, ancak kimsenin uygulamadığı emeğe saygı olayı.
RPL lisansı çoğunlukla yazarı korumak amaçlı maddeler içeriyormuş ve bana böyle birşey gerek. Ancak http://www.teknoport.com.tr/servlets/sf ... ref=google adresinde pek çok lisans türü var, eğer phpbb.com, phpBB3 için yapılacak eklentilerin, temaların vb. GPL olmak zorunda değil derse, tamamen yzarın hakkının korunduğu RPL gibi bir lisansa geçeceğim.
google de sadece 1 adet Türkçe kaynak buldum...
teknoport.com.tr daki kısa RPL yorumu:
Non-Free Software Licenses:
Bu grupta toplanan standart yazılım lisans anlaşmaları “free software” yaratmak gibi bir amaç gütmediğinden, doğal olarak General Public License (GPL) ile uyumlu metinler DEĞİLDİR. Bu tür non-free yazılım lisansları FSF’nin açık kaynak yazlımı politikasına aykırı olduğundan, FSF bunların kullanımından kaçınılmasını tavsiye etmektedir. Bu tür lisanslar free software lisansları gibi algılandığından, Kullanıcılar sık sık hataya düşmektedir. Bu nedenle FSF, kendi web sitesindeki bilgi dokümanlarında dahi, Kullanıcıları yanlış yönlendirmemek amacıyla, non-free yazılım lisanslarına kesinlikle link vermemektedir. Bu tür lisans anlaşmaları asıl yazılım/lisans sahibini koruyan ve onların çıkarlarını düşünen maddelerle doludur. Ayrıca, bu lisans anlaşmalarının bazıları yazılım kopyalarının dağıtımı için talep edebileceğiniz ücretlere limit getirmekte ve yazılımı alıp modifiye etmişseniz, modifiye edilen bu yazılımın dağıtımı için asıl lisans sahibine bildirimde bulunma zorunluluğu getirmektedir. Bazı lisans anlaşmalarında ise yazılımın Kullanıcı tarafından modifiye edilmiş versiyonlarının dağıtımı yasaklanmıştır.
“Non-Free Software Licenses” grubuna giren diğer lisans metinleri ise şunlardır:
* (Original) Artistic License
* Apple Public Source License (APSL), version 1.x
* Reciprocal Public License
* SGI Free Software License B, version 1.1
* Sun Community Source License
* Old Plan 9 License
* Open Public License
* University of Utah Public License
* eCos Public License, version 1.1
* Sun Solaris Source Code (Foundation Release) License, Version 1.1
* YaST License
* Aladdin Free Public License
* Scilab license
* AT&T Public License
* Jahia Community Source License
* Microsoft's Shared Source License
Bu da tercüme grubuna İngilizceye tercüme edilecek yazım.
Use other licanse for my mods/themes
Ben bir phpBB3 modu indirdim ve onun RPL (Reciprocal Public License) lisansı ile lisanslandığını gördüm, bu güne kadar başıma gelenlerden ötürü GPL yi sevmemeye başladım, phpBB3 için yazılan mod, tema veya geliştirmeler GPL lisansı dışında bir lisansa sahip olabilir mi ?